To wakacyjna wersja szakszuki z użyciem młodej cukinii. Naprawdę pyszna wychodzi a jej przygotowanie jest bardzo proste. Do podkreślenia smaku użyłam aromatycznej przyprawy jaką jest suszony cząber.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 młodą cukinię
kawałek pora - część zielona
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
suszony cząber
2 jajka klasa "L"
1 łyżka oleju
posiekany szczypiorek do dekoracji
Cukiniowa szakszuka - zielona szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy pokrojoną zieloną część pora, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy utartą wraz ze skórką młodą cukinię i dusimy na małym ogniu do jej miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz cząbrem a następnie robiąc dwa wgłębienia wbijamy jajka - po jednym do jednego wgłębienia. Zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko się ścięło a żółtko pozostało dalej płynne. Zdejmujemy z ognia a wierzch oprószamy odrobiną soli i pieprzu oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Komentarze