Cukiniowa szakszuka - zielona szakszuka

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To wakacyjna wersja szakszuki z użyciem młodej cukinii. Naprawdę pyszna wychodzi a jej przygotowanie jest bardzo proste. Do podkreślenia smaku użyłam aromatycznej przyprawy jaką jest suszony cząber.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młodą cukinię
    kawałek pora - część zielona
    1 mały ząbek czosnku
    sól, pieprz
    suszony cząber
    2 jajka klasa "L"
    1 łyżka oleju
    posiekany szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szakszuka

Cukiniowa szakszuka - zielona szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną zieloną część pora, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy utartą wraz ze skórką młodą cukinię i dusimy na małym ogniu do jej miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz cząbrem a następnie robiąc dwa wgłębienia wbijamy jajka - po jednym do jednego wgłębienia. Zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko się ścięło a żółtko pozostało dalej płynne. Zdejmujemy z ognia a wierzch oprószamy odrobiną soli i pieprzu oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka kurze Szczypiorek Czosnek Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szakszuka

To może cię zainteresować