Szakszuka z dynią

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie z dynią, pomidorami oraz jajkami.Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    70 dkg pomidorów lima
    1 cebula
    1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę
    10 oliwek czarnych
    sól, pieprz
    papryka wędzona, papryka ostra
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Szakszuka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na kawałki. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję sprasowany czosnek. Do cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Jak dynia będzie prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jajka Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować