Syrop dyniowo-cynamonowy

  • wyświetlono: 209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale. Polecam nie tylko miłośnikom kawy gdyż świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, naleśników czy lodów.

IMG_3480
  • 2 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

1,3 szkl wody

1 szkl cukru trzcinowego

1/2 szkl puree z dyni

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop dyniowo-cynamonowy

  • 1. W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia.

    Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

syropDyniasosdo kawydo naleśnikówdo deserów

Komentarze

Podobne przepisy

Sos serowy

Dodane przez: rzelkazag

Sos serowy do warzyw i mięs

Najlepiej smakuje ze brokułami,...

Biały sos do ryżu

Dodane przez: aniak

Biały sos do ryżu

Jest to przepis na biały sos, który...

sos musztardowy

Dodane przez: Bilcia

Klasyczny sos musztardowy

Pyszny sos do jajek i do mięs-...

Sos słodko-kwaśny

Dodane przez: anna lasocka

Sos słodko-kwaśny do słoików

Przepis dostałam od znajomej jest...

sos grzybowy

Dodane przez: Amelka101

Sos grzybowy

Sos grzybowy to przepis, który...

Sos z grzybów leśnych

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Leśne grzyby warto wykorzystać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE