Świąteczny syrop o smaku pomarańczowym z dodatkiem cynamonu, kardamonu i anyżu. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy, nie tylko słodzi ją, ale też aromatyzuje. Można go również stosować jako polewę do lodów czy ciasta.
15 min
Składniki:
1 pomarańcza, skórka i sok
150 g cukru palmowego (można wziąć trzcinowy)
150 ml wody
1 anyż
3 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Syrop pomarańczowo-cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, umieść w garnku, dodaj też wodę i cukier, dodaj kardamon i anyż. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20, do momentu, aż syrop zacznie lekko gęstnieć. Na sam koniec wmieszaj cynamon. Syrop ostudź i przelej do buteleczek (2 buteleczki po ok. 150 ml) i trzymaj w chłodzie.
Komentarze