Naturalny lek delikatny i intensywny w smaku syrop z młodych pędów sosny które zbieramy z dala od zanieczyszczeń w słoneczny majowy dzień. Przepis mam po babci i co roku nam pomaga w łagodzeniu kaszlu, jest nie zastąpiony.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg pędów sosny
2 kg cukru
szklanka wody niegazowanej
Syrop z pędów sosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pędy przebieramy i kroimy na małe kawałki (szybciej puszczą sok) następnie przesypujemy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem tak postępujemy aż do wyczerpania pędów ostatnia warstwa to cukier, całość zalewamy wodą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
2.Pamiętajmy aby słoikiem dwa razy dziennie potrzepać aby cukier się rozpuścił.
3.Po upływie czasu powinno się utworzyć dużo syropu. Całość przecedzić przez gazę.
4.Syrop przelać do czystych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować ok 8 minut. Wystudzone słoiczki wynieść w zimne miejsce.
Komentarze