Syrop z pędów sosny

4.48 (160 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Naturalny lek delikatny i intensywny w smaku syrop z młodych pędów sosny które zbieramy z dala od zanieczyszczeń w słoneczny majowy dzień. Przepis mam po babci i co roku nam pomaga w łagodzeniu kaszlu, jest nie zastąpiony.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg pędów sosny
    2 kg cukru
    szklanka wody niegazowanej
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Syropy Sok Sosy

Syrop z pędów sosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pędy sosny 1. Pędy przebieramy i kroimy na małe kawałki (szybciej puszczą sok) następnie przesypujemy do szklanego słoja i zasypujemy cukrem tak postępujemy aż do wyczerpania pędów ostatnia warstwa to cukier, całość zalewamy wodą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.
  • 2. Pamiętajmy aby słoikiem dwa razy dziennie potrzepać aby cukier się rozpuścił.
  • syrop 3. Po upływie czasu powinno się utworzyć dużo syropu. Całość przecedzić przez gazę.
  • 4. Syrop przelać do czystych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować ok 8 minut. Wystudzone słoiczki wynieść w zimne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować