Syrop z mirabelek

4.42 (211 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mirabelki smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zimą jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha!

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na około 1,5l)
    1kg mirabelek
    500g cukru
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.42 (211 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Napoje

Syrop z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
    Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop odcedzamy przez sito (jeśli syrop ma być klarowny nie odciskamy, jeśli przetrzemy owoce syrop będzie miał bardziej intensywny kolor i smak). Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek.
    Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

    Uwaga:
    Pozostałe na sicie owoce możemy wykorzystać. Wystarczy wybrać pestki, co jest bardzo łatwe bo są duże i wyróżniają się kolorystycznie. Uzyskane w ten sposób owoce umieszczamy w garnku z ½ szklanki wody i gotujemy kilka minut do zagotowania. Umieszczamy w wyparzonych lub wysterylizowanych słoiczkach i pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować