Mirabelki smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zimą jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha!
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na około 1,5l)
1kg mirabelek
500g cukru
2 szklanki wody
Syrop z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop odcedzamy przez sito (jeśli syrop ma być klarowny nie odciskamy, jeśli przetrzemy owoce syrop będzie miał bardziej intensywny kolor i smak). Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek.
Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Uwaga:
Pozostałe na sicie owoce możemy wykorzystać. Wystarczy wybrać pestki, co jest bardzo łatwe bo są duże i wyróżniają się kolorystycznie. Uzyskane w ten sposób owoce umieszczamy w garnku z ½ szklanki wody i gotujemy kilka minut do zagotowania. Umieszczamy w wyparzonych lub wysterylizowanych słoiczkach i pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez 10 minut.
Komentarze