Gwiazdkowy torcik makowy z żurawiną i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą, lekko kwaskową żurawinową konfiturą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie słodkim hitem tegorocznych świąt.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    180g cukru
    160g mąki puszystej tortowej typ 450 Lubella
    80g suchego maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    125ml mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    30ml wody
    30g cukru
    50ml nalewki żurawinowej

    Polewa:
    200g białej czekolady
    200g śmietany 30%
    50g miodu
    10g żelatyny namoczonej w 80ml wody
    2 łyżka masła

    Dodatkowo:
    460g konfitury z żurawiny
    gwiazdki z masy cukrowej
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gwiazdkowy torcik makowy z żurawiną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23cm (u mnie kształt gwiazdy) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Serek z cukrem pudrem dokładnie wymieszać, wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę, całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części.
  • 3. Poncz:
    Wodę zagotować, dodać cukier i wystudzić. Następnie wymieszać z nalewką żurawinową.
  • 4. Polewa:
    Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Składanie tortu:
    Do formy przełożyć jeden blat makowy, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą żurawinową, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą żurawinową, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury żurawinowej i wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie wierzch i boki ciasta oblać polewą czekoladową, wstawić do lodówki i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Mak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować