Gwiazdkowy piernikowy torcik z konfiturą pomarańczową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem świąteczne ciasto, połączone
z orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto - piernik:
    80g mąki puszystej tortowej typ 450 Lubella
    4 jajka
    70g cukru
    60g deserowej czekolady
    80g masła
    1 łyżka powideł śliwkowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao

    Ganasz czekoladowy:
    200g śmietany 30%
    60g miodu
    100g mlecznej czekolady
    170g deserowej czekolady
    40g masła extra

    Polewa:
    100g śmietany 30%
    125g cukru
    110ml wody
    25g miodu
    10g żelatyny + 20ml wody
    40g kakao

    Dodatkowo:
    200g konfitury pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gwiazdkowy piernikowy torcik z konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- piernik:
    W garnku rozpuścić masło, czekoladę, dodać powidła śliwkowe, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Całe jajka ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Następnie dodać wystudzone masło z czekoladą i powidłami. Całość delikatnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy w kształcie gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40-50minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa blaty piernikowe.
  • 2. Ganasz czekoladowy:
    Śmietankę zagotować z miodem, zdjąć z palnika i dodać połamane w kostki czekolady. Całość dokładnie wymieszać tak aby czekolada się rozpuściła. Następnie dodać masło, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Ganasz po dokładnym wystudzeniu powinien mieć konsystencję miękkiego masła.
  • 3. Polewa:
    Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę, cukier, wodę i miód zagotować. Następnie dodać kakao, wcześniej namoczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Po tym czasie schłodzić do temperatury 30 stopni.
  • 4. Konfiturę pomarańczową przełożyć do rondelka i chwilę smażyć.
  • 5. Składanie piernika:
    Jeden blat piernikowy przełożyć do formy, posmarować gorącą konfiturą pomarańczową i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie nałożyć 1/3 ganaszu czekoladowego, przycisnąć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wierzch i torcika obsmarować pozostałą resztą ganaszu czekoladowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wierzch i boki torcik polać polewą i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować