Pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem świąteczne ciasto, połączone
z orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować.
Gwiazdkowy piernikowy torcik z konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto- piernik:
W garnku rozpuścić masło, czekoladę, dodać powidła śliwkowe, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Całe jajka ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Następnie dodać wystudzone masło z czekoladą i powidłami. Całość delikatnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy w kształcie gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40-50minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa blaty piernikowe.
2.Ganasz czekoladowy:
Śmietankę zagotować z miodem, zdjąć z palnika i dodać połamane w kostki czekolady. Całość dokładnie wymieszać tak aby czekolada się rozpuściła. Następnie dodać masło, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Ganasz po dokładnym wystudzeniu powinien mieć konsystencję miękkiego masła.
3.Polewa:
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę, cukier, wodę i miód zagotować. Następnie dodać kakao, wcześniej namoczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Po tym czasie schłodzić do temperatury 30 stopni.
4.Konfiturę pomarańczową przełożyć do rondelka i chwilę smażyć.
5.Składanie piernika:
Jeden blat piernikowy przełożyć do formy, posmarować gorącą konfiturą pomarańczową i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie nałożyć 1/3 ganaszu czekoladowego, przycisnąć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wierzch i torcika obsmarować pozostałą resztą ganaszu czekoladowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wierzch i boki torcik polać polewą i udekorować według uznania.
Komentarze