Makowy keks z żurawiną i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Robi się błyskawicznie, a smakuje wspaniale.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
    125 gramów masła
    Pół szklanki mleka
    3 małe jajka
    4 łyżki brązowego cukru
    0,5 szklanki maku
    4 garście suszonej żurawiny
    Aromat rumowy
    Łyżka proszku do pieczenia
    Polewa:
    Tabliczka białej czekolady
    2 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    Masło i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Makowy keks z żurawiną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na 5 minut, odcedzam.
    Masło roztapiam, dodaję mleko, studzę.
    Do ostudzonej masy dodaję jajka, aromat i cukier, miksuję na gładki krem.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy razem z makiem, mieszam całość. Na koniec dodaję żurawinę, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto. Keks piekę około 45-50 minut w 185 stopniach ( termoobieg).
    Rozpuszczam białą czekoladę na parze, razem z mlekiem. Polewam nią ciasto. Można dowolnie udekorować, na przykład suszoną żurawiną, albo cukrowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mak Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować