Makowy keks z żurawiną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na 5 minut, odcedzam.
Masło roztapiam, dodaję mleko, studzę.
Do ostudzonej masy dodaję jajka, aromat i cukier, miksuję na gładki krem.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy razem z makiem, mieszam całość. Na koniec dodaję żurawinę, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto. Keks piekę około 45-50 minut w 185 stopniach ( termoobieg).
Rozpuszczam białą czekoladę na parze, razem z mlekiem. Polewam nią ciasto. Można dowolnie udekorować, na przykład suszoną żurawiną, albo cukrowymi perełkami.
Komentarze