ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ

  • wyświetlono: 1018 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców jaki i pierników

P6221168
  • 12 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżeczki octu
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
szczypta soli
Żurawina:
500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
sok z 1/2 pomarańczy
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa piernikowa:
500 ml śmietany 36%
200 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Beza makowa:
4 białka
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka maku
szczypta soli
Dekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
garść żurawiny
perełki ozdobne

Sposób przygotowania przepisu:

ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
  • 2. Żurawina:
    Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy.
  • 3. Masa piernikowa:
    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy przyprawę do piernika. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Najlepiej masę przygotować sobie dzień wcześniej i schładzać całą noc w lodówce.
    Do mocno schłodzonej piernikowej śmietanki dodajemy cukier z wanilią i ubijamy mikserem na sztywną masę.
  • 4. Beza makowa:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitego białka dodajemy mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100-120 stopni i suszymy min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Studzimy.
  • 5. Polewa:
    Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
  • 6. Wykonanie tortu:
    Biszkopt przecinamy na 3 blaty, mniej więcej równej grubości. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy połowę żurawiny i rozsmarowujemy. Na żurawinę wykładamy 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarowujemy 1/3 porcji masy piernikowej. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy piernikowej. Przykrywamy bezą makową. Boki oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy czekoladą, żurawiną i perełkami.
    Wkładamy do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortŻurawinabiszkoptbezamakboże narodzeniemakowymasa piernikowa

Komentarze

Podobne przepisy

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Dodane przez: RITA creative

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Przepis na pyszne ciasto piernikowe...

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Ciasto kruche z budyniem i makiem....

serowo-makowa delicja z kajmakiem i nutką zurawin

Dodane przez: agarybak76

Serowo- makowa delicja z kajmakiem i nutką...

Pyszne, wielowarstwowe ciasto,...

Tort z żurawiną i białą czekoladą

Dodane przez: Cukiereczek

Tort z żurawiną i białą czekoladą

Połączenie żurawiny i białej czekolady...

Ciasto makowe z masą kokosową

Dodane przez: bietka

Ciasto makowe z masą kokosową

Pyszne ciasto dla miłośników maku...

ciasto

Dodane przez: pm135

Ciasto z masą makową i krówkową

Ciasta z makiem przeważnie kojarzą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE