Świąteczny Krupnik

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie tylko dania główne u nas je się na święta. Bardzo lubimy zupy np takie jak krupnik.Częstym dodatkiem do tej zupy są grzyby suszone lub kawałki mięsa. Najważniejsze, aby krupnik był gęsty i aromatyczny.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka
    6 łyżek kaszy jęczmiennej
    5 ziemniaków
    1 średnia marchew
    1 mniejsza pietruszka
    1 cebula
    kawałek pora
    2 L wody
    natka pietruszki
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa marchewkowa Krupnik

Świąteczny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności należy zrobić wywar. Do garnka włożyć mięso na którym chcemy przygotować krupnik, zalać 2l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę,kawałek pora i zagotować całość. Następnie należy obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w drobniejszą kostkę.Warzywa umieścić w garnku z bulionem ,dodać 6 łyżek kaszy jęczmiennej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.Zawartość garnka należy wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika na mniejszy i gotować pod przykryciem przez 30 min.Na koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę należy zamieszać i gotować jeszcze przez 5 min.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować