Nie tylko dania główne u nas je się na święta. Bardzo lubimy zupy np takie jak krupnik.Częstym dodatkiem do tej zupy są grzyby suszone lub kawałki mięsa. Najważniejsze, aby krupnik był gęsty i aromatyczny.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże udka z kurczaka
6 łyżek kaszy jęczmiennej
5 ziemniaków
1 średnia marchew
1 mniejsza pietruszka
1 cebula
kawałek pora
2 L wody
natka pietruszki
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Świąteczny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności należy zrobić wywar. Do garnka włożyć mięso na którym chcemy przygotować krupnik, zalać 2l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę,kawałek pora i zagotować całość. Następnie należy obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w drobniejszą kostkę.Warzywa umieścić w garnku z bulionem ,dodać 6 łyżek kaszy jęczmiennej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.Zawartość garnka należy wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika na mniejszy i gotować pod przykryciem przez 30 min.Na koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę należy zamieszać i gotować jeszcze przez 5 min.Smacznego.
Komentarze