Słowacki gulasz segedin

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne danie czesto podawane na różnych uroczystościach np. na weselach - koniecznie z knedlą

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g mięsa schabowego/ 500 g kiszonej kapusty/ 4 cebule/ 2 łyżki smalcu/ 3 kulki ziela angielskiego/ szczypta kminku w proszku/ 2 liście laurowe/ sól/ pieprz/ 3 ząbki czosnku/ 1 łyżka papryki/ 1 ziemniak/ 200ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słowacki gulasz segedin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na większą kostkę, cebule na grubo.
    Do roztopionego tłuszczu wrzucamy cebule i smażymy na złocisto. Dodajemy ziele angielskie, kminek, liść laurowy oraz mięso.Smażymy ze wszystkich stron, opieprzymy, dolejemy toszkę wody, dodajemy nakrojony czosnek, wymieszamy.Mięso posypiemy papryką i chwile gotujemy.
    Ponownie dolewamy trochę wody Kapusę jeśli trzeba nakroimy a następnie dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu 1 - 1.5 godziny. Gdy mięso i kapusta sa miękie dodajemy ziemniak starty na tarce - małe oczka.. Na końcu dodajemy śmietanę, gdy to potrzebne solimy.

Porady

Danie najlepiej smakuje z słowacka knedlą czyli drożdżowym cieście przygotowanym na parze. Na słowacji można ja kupic w każdym sklepie. Knedle na ogół w kształcie chlebka, kroimy na gróbsze kromki i podgrzewamy na parze lub w mikrofalówce - w tym celu kromki dajemy do foliowego worka, nakropimy trochę wody, worek skręcamy i ogrzewamy 1 - 2 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Słowacka Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować