Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica.Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem.
Trdelnik słowackie ciasto kominowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.
( Ciasto jest klejące – takie ma być ).
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski.
Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ).
Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ( + ew. bakaliami ).
Wkładamy pionowo do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-15 minut.
Komentarze