REKLAMA

Zupa krupnik na kościach schabowych

wyświetlono: 103 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Taką zupę krupnik mogłabym jeść na okrągło, nigdy mi się nie znudzi. Kasza jest bardzo zdrowa dlatego polecam ją szczególnie osobom którzy lubią kasze. Najlepsza wychodzi na kościach od schabu.

opublikowany: 09.03.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kości od schabu
    kawałek pora
    1/2 selera
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    korzeń pietruszki
    pietruszka zielona (u mnie mrożona)
    6 pełnych łyżek kaszy jęczmiennej drobnej
    sól i pieprz
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Jak zrobić Zupa krupnik na kościach schabowych?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy opłukane kości schabowe i zalewamy ok 3 litrami zimnej wody, stawiamy na kuchenkę. Do zupy dodajemy startą na tarce na dużych oczkach pietruszkę, marchewki, selera, pora, czosnek oraz cebulę posiekaną drobno. Gotujemy ok 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości mięsa i kaszy.
  • 2. Ściągamy zupę z ognia i dodajemy pietruszkę. Z kości obieramy mięso i dodajemy do zupy.

Porady

Pietruszka najlepsza świeża, ale można użyć mrożonej. Zupa wychodzi najlepsza na kościach schabowych, wtedy robi się taki kleik z drobiowych kości takich nie wyjdzie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

zupa krupnik Dodane przez: Jolanta KG

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE