Świąteczne ciasto mocno makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy masę makową oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części
2.Masło ucieramy na puch, dodajemy połowę masy makowej z bakaliami. Gotowym kremem przekładamy biszkopty.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy pokrojoną w kostkę kandyzowaną skórką pomarańczową.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia. Musimy je trzymać w chłodzie
Komentarze