Świąteczne ciasto mocno makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne,wilgotne ciasto z baaardzo dużą ilością maku. Idealne na święta Bożego Narodzenia

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 jajek L
    1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1 duza puszka masy makowej z bakaliami
    1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kostka masła
    1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Świąteczne ciasto mocno makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy masę makową oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części
  • Ciasto makowe z kremem makowym 2. Masło ucieramy na puch, dodajemy połowę masy makowej z bakaliami. Gotowym kremem przekładamy biszkopty.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy pokrojoną w kostkę kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia. Musimy je trzymać w chłodzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować