ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    1 szklanka maku
    1/2 szklanki miodu
    100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki)
    garść orzechów włoskich
    1/3 szklanki wiórek kokosowych
    2 łyżki masła
    skórka z 1/2 cytryny
    1 jajko
    Pierogi pieczone -ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki oleju
    drożdże w proszku (instant)
    szczypta soli
    Pierogi gotowane -ciasto :
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    2 łyżki masła
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Świąteczne pierogi makowe - pieczone oraz gotowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Orzechy drobno siekamy, owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, posiekane orzechy, owoce suszone i wiórki kokosowe oraz skórkę cytrynową. Podgrzewamy do połączenia składników.
    Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Pierogi pieczone:
    Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajko, olej i szczyptę soli. Mieszamy łyżką, a następnie dodajemy pozostałą mąkę orkiszową. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
    Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Następnie wykrawamy koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Nakładamy po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga, dociskając widelcem lub robiąc falbanki. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Studzimy.
    Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej i polewamy nią pieczone pierożki.
  • 3. Pierogi gotowane:
    Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
    Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, robiąc falbanki.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi ( po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
    Podajemy na ciepło z polewą z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować