Ciasto makowe

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto jest w sam raz dla osób lubiących wypieki makowe.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    1,5 szkl. maki pszennej
    0.5 szkl. maki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    5 jaj
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowa :
    1 puszka masy makowej
    5 dag rodzynek
    2 białka
    3 krople aromatu migdałowego
    Lukier:
    sok z połowy cytryny
    5/6 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka tortowa wyłożona papierem lub wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto makowe 1. Przygotuj blaszkę i składniki ciasta. Jajka ubij z cukrem na puch, dalej ubijając dodaj olej. Zmniejszając prędkość miksera dodaj mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Ciasto makowe 2. W drugim naczyniu przygotuj masę makową. Ubij białka, dodaj masę z puszki, rodzynki, aromat i wymieszaj.
  • Ciasto makowe 3. Na blaszkę wylej ciasto, a na nim łyżka rozłóż masę makową.
  • Ciasto makowe 4. Ciasto piecz w pikarniku nagrzanym w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 1 h.
  • Ciasto makowe 5. Przygotuj lukier. Wyciśnij sok z cytryny oraz dodaj cukier puder, dokładnie utrzyj. Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować