Świąteczna strucla makowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z pierwszą świecą adwentową, moją głowę wypełniają święta. Wybieram potrawy, które zrobię. Oczywiście nie zabraknie strucli makowej, pełnej bakalii. Wiem, że każdy ma swój sposób na jej wykonanie. Oto moja propozycja.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag. mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    5 dag. roztopionego masła
    2 jajka
    2,5 dag. drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa makowa:
    25 dag. maku
    5 dag. masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    3-4 krople olejku migdałowego
    1/2 szklanki pokrojonych bakalii
    Lukier:
    3 łyżki soku z aronii
    ok. 1 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    duża blaszka
    płatki migdałowe do posypania
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla

Świąteczna strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mak zalewam wrzątkiem, gotuję ok. 10 minut, odcedzam, mielę dwa razy. Masło roztapiam, dodaje miód, cukier, mak, aromat, bakalie, podsmażam, studzę, dodaję ubite jajka, mieszam.
  • jk 2. Drożdże, cukier, mleko mieszam, odstawiam na 15 minut aby wyrosły. Do mąki dodaję zaczyn, jajka, cukier waniliowy, sól, zagniatam, gdy składniki połączą się dodaje masło, zagniatam aż ciasto zacznie odstawać od ręki i stanie się elastyczne. Nakrywam miską, pozostawiam do wyrośnięcia, ok. 20 minut.
  • jk 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wałkuje na prostokąt, nakładam po całości masę makową. zwijam struclę.
  • jk 4. Papier do pieczenia składam na pół, robię zakładkę na 1 cm, tak aby ciasto miało gdzie rosnąć, w górę i po długości.
  • jk 5. Na papierze układam struclę, zawijam.
  • jk 6. Struclę w papierze układam na blasze. Czekam aż wyrośnie, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Studzę.
  • jk 7. Z soku i cukru pudru ucieram lukier, polewam nim struclę. Całość posypuję płatkami migdałowymi.

Porady

Pośpiech przy wykonaniu tego ciasta nie jest wskazany. Dajmy czas aby ciasto ładnie wyrosło, a masę makową możemy zrobić dzień wcześniej, to ułatwi nam pracę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować