Drożdżowa strucla makowa

  • wyświetlono: 5944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez wspaniałych zapachów pieczonych ciast. Podczas pieczenia strucli makowych po całym domu roznosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Pięknie udekorowane i podane zachwycą gości. Smacznego:)

bgg (Kopiowanie)
  • 220min

Składniki

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
masa makowa z bakaliami 85 dag ( gotowa w puszce )
10 dag polewy deserowej
5 g płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa strucla makowa

  • 1. Rozczyn:
    Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
  • 3. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy makowej i zwijamy jak roladę.
  • 5. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
  • 6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 7. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią upieczone strucle, posypujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • 8. Gotowe już strucle kroimy w plastry, podajemy i smacznego.

Porady

Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiciastamakświątecznestruclastrucla makowaBoże Narodzeniaciasto z makiemmakowedomowe wypiekidomowe ciastostrucla drożdżowaświąteczny stółświąteczne przepisydrożdżowy makowiec

Komentarze

Podobne przepisy

strucla makowa

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa ze skórką pomarańczową

Pyszna.. smaczna i aromatyczna....

strucla z marmoladą

Dodane przez: Marica738

Strucla drożdżowa z marmoladą

Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe...

makowiec

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa z bakaliami i orzechami...

dla smakoszy makowych smakołyków...

Rolada makowa

Dodane przez: anita176

Szybka strucla biszkoptowa z masą makową

Bardzo szybka strucla nie tylko...

róża makowa

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto drożdżowe Róża makowa

Róża zrobiona z ciasta drożdżowego...

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe

Dodane przez: monika016

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe

Makowiec z jabłkami - nie jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE