Świąteczna strucla makowa

  • wyświetlono: 1147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W moim domu tę struclę/roladę od lat przygotowuje moja Mama. Zdardziła mi tajniki cudownego smaku tego wspaniałego wigilijnego ciasta. Od tej pory piekę roladę makową nie tylko w święta. Jest pyszna!

Neblina36
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO::
- mąka pszenna (typ 550): 35 dekagramów
- drożdże (świeże): 30 gramów
- margaryna (do pieczenia ciast lub masło): 12 dekagramów
- mleko (temp. 37-38 stopni C): 160 mililitrów
- cukier: 80 gramów
- sól: 0.5 łyżeczki
- aromat migdałowy: 2 łyżki
MASA MAKOWA::
- masa makowa (z bakaliami i miodem): 800 gramów
- miód: 4 łyżki
- białko (jaja kurzego): 3 sztuki
- sól: 0.5 łyżeczki
DO DEKORACJI::
- mieszanka skórek kandyzowanych: 100 gramów
LUKIER::
- cukier puder (np. aromatyzowany wanilią): 200 gramów
- białko (jaja kurzego lub 5-6 łyżek soku z cytryny): 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczna strucla makowa

  • 1. Margarynę roztopić w małym rondlu, odstawić do wystudzenia.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito.
  • 3. Do miski wsypać 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru,rozkruszyć drożdże, dodać 3-4 łyżki letniego mleka, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Do mąki wsypać cukier, sól, dodać żółtka, aromat migdałowy, rozczyn drożdży, przestudzoną margarynę i letnie mleko. Dłonie umyć w ciepłej wodzie, wysuszyć, wyrobić ciasto.
  • 5. Ciasto w misce przykryć suchą, czystą kuchenną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  • 6. Ns posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto ( na dwa prostokątne placki- grubość około 5 mm).
  • 7. Do białka dodać sól, ubić mikserem lub trzepaczką.
  • masa makowa do makowca8. Masę makową wymieszać z białkiem, miodem i jeżeli chcemy dodatkowo z bakaliami.
  • najlepsza wigilijna rolada9. Prostokątne placki ciasta posmarować masą makową na całej powierzchni (pozostawiając od brzegów 1 cm ciasta bez masy). Na powierzchni można rozsypać orzechy lub mieszankę skórki kandyzowanej.
  • zwijanie najlepszej rolady10. Oba placki ciasta zwinąć w roladę, postepując z nią bardzo delikatnie.
  • 11. Strucle/rolady makowe owinąć papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni C.
  • 12. Białko ubić mikserem dosypując cukier puder. Powtanie biały, błyszczący lukier. Można też cukier puder energicznie utrzeć z sokiem cytrynowym.
  • rolada makowa z bakaliami13. Ostudzone strucle/rolady polać lukrem, posypać mieszanką kandyzowanych skórek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mióddrożdżemąka pszennamasa makowapotrawy_wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: Kinia1984

Strucla makowa Eugeniusza

Wypiekiem tego cista przez lata...

strucla

Dodane przez: basia_ptb

Strucla makowa

To ciasto robię na każde święta.

Strucla makowa

Dodane przez: zzewa

Strucla makowa

na Boże Narodzenie piekłam struclę...

image-195bbnh

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Strucla makowa krucho - drożdżowa

Takie małe sprawdzenie świątecznych...

Świąteczna strucla drożdżowa z makiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Świąteczna strucla drożdżowa z makiem

Ulubione ciasto mojego syna, które...

image-1ukekfc

Dodane przez: beniawojt

Świąteczna strucla drożdżowa

Najlepsza strucla jaką ostatnio...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE