Strucla makowa

4.5 (178 ocen)

Na Świeta nie może zabraknać strucli makowej

Składniki:

  • SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle
    CIASTO:
    żółtka - 3 szt
    cukier waniliowy 1 opak
    margaryna - 0,5 kost
    cukier - 3/4 szkl
    drożdże - 5 dag
    mąka 50 dag
    mleko -1 szkl
    MASA MAKOWA:
    masa makowa - 1 puszka
    POLEWA CZEKOLADOWA
    śmietana - 2 łyżki
    kakao - 2 łyżki
    margaryna palma - 2 łyżki
    cukier - 2 łyżki
    DODATKOWO
    Posypka cukierkowa kolorowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
  • 3. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.
  • 4. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 5. Rozwałkować ciasto na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.
  • 6. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.
  • 7. Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować