Świąteczna strucla drożdżowa z makiem

  • wyświetlono: 2104 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ulubione ciasto mojego syna, które zawsze jest na bożonarodzeniowym, świątecznym stole.

  • 120min

Składniki

Ciasto drożdżowe:
800 g mąki pszennej tortowej
250 g masła ( roztopionego, wystudzonego)
5 żółtek
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka 3,2%
cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny

Rozczyn:
1/2 szklanki mleka 3/2%
1 łyżka cukru
80 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej tortowej

Nadzienie makowe:
450 g suchego maku
olejek migdałowy
4 żółtka
4 białka
100 g masła
150 g rodzynek
4 łyżki cukru
200 g miodu wielokwiatowego

Lukier cytrynowy:
300 g cukru pudru
8 łyżek gorącej wody
3 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:
kolorowe groszki cukrowe
płatki migdałów
kolorowy kokos


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczna strucla drożdżowa z makiem

  • rozczyn drożdżowy1. Wykonanie ciasta drożdżowego: Najpierw robimy rozczyn. Do letniego mleka rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę i cukier. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • składniki na ciasto drożdżowe2. Do większej miski wsypujemy: mąkę, cukier, cukier waniliowy. Wbijamy roztrzepane jajka z żółtkami. Wlewamy rozczyn, masło, resztę mleka.
    Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta.
    Wyrabiamy ręką na gładką masę.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • zmielony mak plus żółtka3. Nadzienie makowe:
    Mak gotujemy w wodzie lub mleku, do odparowania płynu, na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy. Studzimy. Mielimy 2-3 razy w maszynce.
    Do maku wbijamy żółtka.
  • składniki masy makowej4. Masło topimy- studzimy. Wlewamy miód, wsypujemy cukier.
  • rodzynki w masie makowej5. Rodzynki moczymy przez ok. 15 min. w gorącej wodzie, odcedzamy i studzimy.
    Wsypujemy do masy makowej.
    Lekko masę przesmażamy na wolnym ogniu. Studzimy.
  • piana z białek w masie makowej6. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy.
  • masa makowa7. Na końcu wlewamy olejek. Mieszamy.
  • rozwałkowane ciasto drożdżowe8. Zwijanie strucli:
    Ciasto i masę dzielimy na 2 części, na 2 strucle.
    Stolnicę lekko podsypujemy mąką, aby ciasto nie przyklejało się podczas wałkowania. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt 35 x30.
  • masa makowa na cieście drożdżowym, przed zwijaniem9. Rozsmarowujemy masę makową. Pozostawiając wolne brzegi.
  • zwijanie strucli z makiem10. Zwijamy powoli ciasto w rulon.
  • smarowanie strucli podczas zwijania- białkiem11. Przy każdym zwinięciu smarujemy ciasto białkiem.
  • zwiniętą strucla z makiem12. Ciasno zwijamy, aż do wyczerpania ciasta. Brzegi ciasta podkładamy pod spód, zlepiamy.
  • nakłuwanie strucli13. Wierzch strucli nakłuwamy widelcem.
  • owijanie strucli pergaminem, przed pieczeniem14. Struclę owijamy pergaminem, ale luźno.
    Układamy strucle albo w pojedyncze długie blaszki lub na jedną dużą.
  • strucle w blaszce, przed pieczeniem15. Obie strucle wkładamy do zimnego pieca. Nastawiamy temp. 160 stop C i pieczemy ok. 40-50 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • upieczone strucle z makiem16. Wyjmujemy blachę z pieca. Delikatnie ściągamy pergamin. Studzimy strucle, dopiero zimne przekładamy na deseczkę.
  • wykonanie lukru17. Wykonaniu lukru:
    Do miseczki z cukrem pudrem wlewamy gorącą wodę. Mieszamy do zgęstnienia. Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy.
  • lukrowanie strucli18. Lukrujemy zimne strucle makowe.
  • udekorowane strucle19. Wierzch strucli obsypujemy kolorowymi cukrowymi ozdobami lub płatkami migdałów. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
    Ja dałam lukru mało, aby ciasto nie było za słodkie.
  • świąteczna strucla drożdżowa z makiem20. Strucle kroimy na plastry, układamy na ozdobnym talerzu. Serwujemy do kawki, herbaty na uroczysty, świąteczny stół.
  • świąteczna strucla drożdżowa z makiem21. Smacznego:)

Porady

Proporcje na 2 duże strucle.
Podany czas jest bez wyrastania ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być ogrzane. Sypkie- przesiewamy. Masło topimy, studzimy.
Aby ciasto drożdżowe było pulchne musimy wbić w nie dużo powietrza. Najlepiej dłonią zaciśniętą w pięść.
Smak masy makowej zależy od świeżości maku. Próbujmy, aby nie przesłodzić, stopniowo wlewajmy miód.
Rodzynki, zamiast w gorącej wodzie możemy wymoczyć w alkoholu, np rumie.
Strucla jest smaczna, pulchna, długo świeża.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiedla dziecikuchnia polskasylwesterna podwieczorekświęta bożego narodzeniauroczystości rodzinnepulchny wypiekmój przepisdo kawkiłatwy przepisciasto do herbatyświąteczny wypiekdrożdżowa struclaulubione ciasto domownikówświąteczna strucla drożdżowa z makiemciasto do kawki i herbaty na uroczysty świąteczny stółdrożdżowy makowiec z lukrem cytynowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla z makiem

Dodane przez: bogusia82

Strucla z makiem

Szybka i smaczna strucla drożdżowa...

Strucla z makiem

Dodane przez: czarrna

Strucla z makiem

Obowiązkowa świąteczna pozycja...

Strucla z makiem

Dodane przez: sammakko

Strucla z makiem

Pyszne drożdżowe ciasto z makowym...

Strucla z makiem

Dodane przez: anemon

Strucla z makiem

Skoro mak, jako symbol płodności...

Strucla z makiem

Dodane przez: Mila1

Strucla z makiem

Lubię ciasta drożdżowe,a szczególnie...