Strucla krucho - drożdżowa z makiem

  • wyświetlono: 6167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kiedy jem makowiec bądź strucle drożdżową z makiem, wtedy mam przed oczyma Święta. Ten smak jest jednoznaczny, prawda? Dlatego tęskniąc za tym pięknym czasem postanowiłam już teraz upiec sobie struclę krucho-drożdżową z makiem.

anjaa
  • 100min

Składniki

Składniki podane poniżej są na dwie foremki o wym 25cm x 11cm.

Składniki na ciasto krucho-drożdżowe:

- 60 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 15 dkg cukru pudru
- 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 5 dkg drożdży
- skórka otarta z połówki cytryny
- szczypta soli


Składniki na masę makową:

- 25 dkg maku
- 10 dkg cukru
- 5 dkg margaryny
- pół szkl. ciepłego mleko
- 2 łyżki miodu
- garść rodzynków
- garść posiekanych orzechów włoskich

Lukier:

- 4 łyżki soku z cytryny
- pół szkl. cukru pudru

Dodatkowo:

- kilka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

  • 1.
    Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, szczyptę soli, przesiekać. Jajko i żółtka wymieszać i dodać do mąki. Kolejno wlać śmietanę, dołożyć skórkę cytrynową oraz roztarte z łyżką cukru drożdże. Zagnieść starannie wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać 1-2 łyżki mąki.

    Mak: Mak sparzyć, gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy można będzie rozetrzeć go w palcach (ok. 15 min). Gotowy zmielić dwukrotnie. W rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać zmielony mak, cukier, miód. Smażyć ok 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec dodać ciepłe mleko oraz bakalie, wymieszać. Gdy uznasz, że mak jest mało słodki dodaj dodatkową łyżkę cukru.

    Ciasto podzielić na dwie części. Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować każdy kawałek ciasto na długość foremki i grubość ok. 4 mm. Posmarować połową masy makowej zostawiając dwu-centymetrowe marginesy na każdej z krawędzi. Zwinąć, włożyć do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki. Strucle pozostawić kilkanaście minut w ciepłym miejscy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Po upieczeniu wyłożyć z foremek. Chłodne udekorować lukrem oraz orzechami:) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimakowiecstruclaz makiemmakownik

Komentarze

Podobne przepisy

świateczna strucla

Dodane przez: martula85

Drożdżowo - jogurtowa strucla z makiem i...

Delikatna i puszysta strucla, ciasto...

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem

Dodane przez: KatarzynaJ

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem

Doskonały deser do kawy lub herbatki....

Strucla z makiem

Dodane przez: bogusia82

Strucla z makiem

Szybka i smaczna strucla drożdżowa...

Strucla z makiem

Dodane przez: anemon

Strucla z makiem

Skoro mak, jako symbol płodności...

Strucla z makiem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Strucla z makiem

Pyszne drożdżowe ciasto z makowym...

makowiec

Dodane przez: Aninka88

STRUCLA Z MAKIEM

na świąteczny stół

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE