REKLAMA

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

wyświetlono: 8395 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Kiedy jem makowiec bądź strucle drożdżową z makiem, wtedy mam przed oczyma Święta. Ten smak jest jednoznaczny, prawda? Dlatego tęskniąc za tym pięknym czasem postanowiłam już teraz upiec sobie struclę krucho-drożdżową z makiem.

opublikowany: 28.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki podane poniżej są na dwie foremki o wym 25cm x 11cm.

    Składniki na ciasto krucho-drożdżowe:

    - 60 dkg mąki
    - 15 dkg margaryny
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 15 dkg cukru pudru
    - 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
    - 5 dkg drożdży
    - skórka otarta z połówki cytryny
    - szczypta soli


    Składniki na masę makową:

    - 25 dkg maku
    - 10 dkg cukru
    - 5 dkg margaryny
    - pół szkl. ciepłego mleko
    - 2 łyżki miodu
    - garść rodzynków
    - garść posiekanych orzechów włoskich

    Lukier:

    - 4 łyżki soku z cytryny
    - pół szkl. cukru pudru

    Dodatkowo:

    - kilka posiekanych orzechów włoskich

Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, szczyptę soli, przesiekać. Jajko i żółtka wymieszać i dodać do mąki. Kolejno wlać śmietanę, dołożyć skórkę cytrynową oraz roztarte z łyżką cukru drożdże. Zagnieść starannie wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać 1-2 łyżki mąki.

    Mak: Mak sparzyć, gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy można będzie rozetrzeć go w palcach (ok. 15 min). Gotowy zmielić dwukrotnie. W rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać zmielony mak, cukier, miód. Smażyć ok 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec dodać ciepłe mleko oraz bakalie, wymieszać. Gdy uznasz, że mak jest mało słodki dodaj dodatkową łyżkę cukru.

    Ciasto podzielić na dwie części. Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować każdy kawałek ciasto na długość foremki i grubość ok. 4 mm. Posmarować połową masy makowej zostawiając dwu-centymetrowe marginesy na każdej z krawędzi. Zwinąć, włożyć do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki. Strucle pozostawić kilkanaście minut w ciepłym miejscy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 st. C przez 40-50 minut. Po upieczeniu wyłożyć z foremek. Chłodne udekorować lukrem oraz orzechami:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anaid123 anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową. Idealne ciasto na każde święto.

kategoria: makowiec Desery opublikowany: 14.01.2015 | wyświetlono: 34404 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kinga11840 Kinga11840

Krucho-drożdżowa strucla z makiem

:) .

kategoria: Desery opublikowany: 05.01.2014 | wyświetlono: 706 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE