Strucla drożdżowa z makiem

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Obowiązkowy wypiek u mnie na święta Bożego Narodzenia. Dzięki "topieniu " ciasta, ciasto drożdżowe jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    100g masła
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    1/4 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    Masa makowa: 20 dag maku
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki bułki tartej
    50g orzechów włoskich
    50g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
    2 łyżki miodu
    2 białka
    Lukier: 1 szklanka cukru pudru
    1- 2 łyżki soku z cytryny
    gorąca woda
    dodatkowo: mieszanka keksowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Strucla drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto zanurz w zimnej wodzie 1. Ciasto: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać ciepłe mleko i cukier, wymieszać .Na stolnicę wysypać mąkę, wbić żółtka, wlać powoli roztwór z drożdży. Na końcu połączyć z roztopionym, ostudzonym masłem. Dokładnie zagnieść (ręcznie lub w misie miksera z hakiem) Ciasto będzie trochę tłuste. Następnie ciasto uformować w kulę, i wrzucić do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą (kula z ciasta musi być całkowicie zanurzona). Gdy ciasto wypłynie (zajmie to ok.20-30 minut) wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść.
  • 2. Masa makowa: mak zaparzyć w gorącej wodzie. Ostudzony mak zmielić 2 razy przez maszynkę i połączyć z cukrem, bułką tartą, bakaliami oraz rozdrobnionymi orzechami. Następnie dodać żółtka, miód i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • mak rozsmaruj na cieście 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na długość foremki (wyłożonej papierem do pieczenia), w której będziemy piec (u mnie dł.40 cm). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak i zawinąć strucla (w roladę). Piec około 35-45 minut w temp. 180 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać struclę. Smacznego:)

Porady

* z braku czasu możemy użyć gotowej masy makowej z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować