Strucla drożdżowa z makiem

  • wyświetlono: 1416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Obowiązkowy wypiek u mnie na święta Bożego Narodzenia. Dzięki "topieniu " ciasta, ciasto drożdżowe jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

IMG_1607 — kopia

Składniki

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
100g masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
1/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
Masa makowa: 20 dag maku
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki bułki tartej
50g orzechów włoskich
50g bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
2 łyżki miodu
2 białka
Lukier: 1 szklanka cukru pudru
1- 2 łyżki soku z cytryny
gorąca woda
dodatkowo: mieszanka keksowa

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla drożdżowa z makiem

  • ciasto zanurz w zimnej wodzie1. Ciasto: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać ciepłe mleko i cukier, wymieszać .Na stolnicę wysypać mąkę, wbić żółtka, wlać powoli roztwór z drożdży. Na końcu połączyć z roztopionym, ostudzonym masłem. Dokładnie zagnieść (ręcznie lub w misie miksera z hakiem) Ciasto będzie trochę tłuste. Następnie ciasto uformować w kulę, i wrzucić do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą (kula z ciasta musi być całkowicie zanurzona). Gdy ciasto wypłynie (zajmie to ok.20-30 minut) wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść.
  • 2. Masa makowa: mak zaparzyć w gorącej wodzie. Ostudzony mak zmielić 2 razy przez maszynkę i połączyć z cukrem, bułką tartą, bakaliami oraz rozdrobnionymi orzechami. Następnie dodać żółtka, miód i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • mak rozsmaruj na cieście3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na długość foremki (wyłożonej papierem do pieczenia), w której będziemy piec (u mnie dł.40 cm). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak i zawinąć strucla (w roladę). Piec około 35-45 minut w temp. 180 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać struclę. Smacznego:)

Porady

* z braku czasu możemy użyć gotowej masy makowej z puszki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciciasto z makiemmakowiec drożdżowyciasto na Boże Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec

Dodane przez: Aninka88

STRUCLA Z MAKIEM

na świąteczny stół

Strucla z makiem

Dodane przez: bietka

Strucla z makiem

Taka strucla gości u nas na wigilijnym...

Strucla z makiem

Dodane przez: czarrna

Strucla z makiem

Obowiązkowa świąteczna pozycja...

Drożdżowa strucla z jabłkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Drożdżowa strucla z jabłkami

Miękkie, wilgotne ciasto i przepyszne...

image-16wseko

Dodane przez: słodyczka

Strucla z makiem

krucho-drożdżowa

Skuś się

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Strucla z makiem

Strucla z makiem to rozkosz w ustach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE