Surówka z kapusty ze śmietanowym sosem

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna, zdrowa i łatwa do zrobienia surówka na bazie kapusty i marchewki.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 główka białej kapusty
    3 marchewki
    na sos:
    1 cebula
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka musztardy
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty ze śmietanowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, obficie posolić przykryć i odstawić.
    Po godzinie opłukać na sicie i osuszyć.
    Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmieszać z kapustą.
    Przygotować sos: cebulę drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
    Przygotowanym sosem zalać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać.
    Wstawić do lodówki, aby się „przegryzła”, wyjąć z chłodu na pół godziny przed jedzeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować