Surówka jak od Chińczyka- z białej kapusty

4.74 (208 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie raz zdarzyło mi się jeść w chińskiej restauracji, bo uwielbiam "chińskie żarcie". Zawsze zastanawiałam jak jest zrobiona surówka, bo zawsze była świeża, lekka, słodka i bardzo smaczna i oto pewnego dnia dostałam przepis! Zrobiłam i krzyknęłam z zachwytu, bo smak identyczny jak oryginał! Polecam

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    0,5 główki białej kapusty
    1-2 marchewki
    natka pietruszki

    zalewa:
    3-4 łyżki cukru
    50ml (1/4szklanki) octu 10% lub ryżowy 4%
    100ml (1/2 szklanki) oleju
    Pieprz
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.74 (208 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka jak od chińczyka- z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka wlej olej, ocet, cukier, sól zagotuj i zostaw do wystudzenia.

    2. Kapustę poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, cebule pokrój w kostkę. Zalej zimną zalewą i najlepiej reką dokładnie wymieszaj. Wsyp pokrojoną natkę pietruszki i dopraw pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować