Na obiad polecam Wam pyszne danie. Makaron z ciecierzycą alla carbonara. Danie bezmięsne dla wegetarian. Nam bardzo smakowało i jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag makaronu spaghetti
1 jajko
2 żółtka
40 dag ciecierzycy ze słoika
1 łyżka oliwy
10 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
bazylia suszona według uznania
papryka mielona słodka według uznania
oregano suszone według uznania
czosnek suszony według uznania
Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciecierzycy: Dokładnie odsączoną ciecierzycę z zalewy mieszamy z oliwą oraz ziołami i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu ją mieszamy. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, moja piekła się tak około 30 minut.
2.Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jajko i żółtka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu gorący przekładamy do roztrzepanych jajek, mieszamy bardzo dokładnie, uważamy, żeby nie zrobić jajecznicy, dodajemy ser i połowę ciecierzycy i ponownie mieszamy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą ciecierzycy.
3.Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Komentarze