Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Na obiad polecam Wam pyszne danie. Makaron z ciecierzycą alla carbonara. Danie bezmięsne dla wegetarian. Nam bardzo smakowało i jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
    1 jajko
    2 żółtka
    40 dag ciecierzycy ze słoika
    1 łyżka oliwy
    10 dag sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    bazylia suszona według uznania
    papryka mielona słodka według uznania
    oregano suszone według uznania
    czosnek suszony według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciecierzycy: Dokładnie odsączoną ciecierzycę z zalewy mieszamy z oliwą oraz ziołami i przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu ją mieszamy. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, moja piekła się tak około 30 minut.
  • 2. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jajko i żółtka roztrzepujemy w większej misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu gorący przekładamy do roztrzepanych jajek, mieszamy bardzo dokładnie, uważamy, żeby nie zrobić jajecznicy, dodajemy ser i połowę ciecierzycy i ponownie mieszamy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą ciecierzycy.
  • 3. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 3 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Jajka Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować