1 opakowanie makaronu spaghetti
6 żółtek
ok. 50 g startego parmezanu
200 g boczku
400 g śmietany 18%
1 duża cebula
50 ml białego wina
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
oliwa
Sposób przygotowania przepisu:
Spaghetti Carbonara
1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą.
2.
Boczek kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut razem z poszatkowaną bazylią.
3.
Do miski wlewamy śmietanę, żółtka oraz wino. Dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
4.
W dużym garnku podsmażamy przez chwilę makaron z boczkiem i cebulą. Dodajemy mieszankę z miski. Całość delikatnie łączymy ze sobą potrząsając garnkiem. Na koniec możemy doprawić danie odrobiną oliwy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze