Spaghetti Carbonara to pyszne, włoskie danie, które możemy przygotować w domu. Przepis jest nieskomplikowany a smak pozostaje długo w pamięci.
60 min
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
6 żółtek
ok. 50 g startego parmezanu
200 g boczku
400 g śmietany 18%
1 duża cebula
50 ml białego wina
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
oliwa
Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą.
2.Boczek kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut razem z poszatkowaną bazylią.
3. Do miski wlewamy śmietanę, żółtka oraz wino. Dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
4.W dużym garnku podsmażamy przez chwilę makaron z boczkiem i cebulą. Dodajemy mieszankę z miski. Całość delikatnie łączymy ze sobą potrząsając garnkiem. Na koniec możemy doprawić danie odrobiną oliwy.
Komentarze