Spaghetti Carbonara

4.48 (187 ocen)

  • 60 min

Spaghetti Carbonara to pyszne, włoskie danie, które możemy przygotować w domu. Przepis jest nieskomplikowany a smak pozostaje długo w pamięci.

  • 60 min

Składniki:



  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    6 żółtek
    ok. 50 g startego parmezanu
    200 g boczku
    400 g śmietany 18%
    1 duża cebula
    50 ml białego wina
    kilka listków świeżej bazylii
    sól
    pieprz
    oliwa

Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą.
  • 2. Boczek kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut razem z poszatkowaną bazylią.
  • 3. Do miski wlewamy śmietanę, żółtka oraz wino. Dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
  • 4. W dużym garnku podsmażamy przez chwilę makaron z boczkiem i cebulą. Dodajemy mieszankę z miski. Całość delikatnie łączymy ze sobą potrząsając garnkiem. Na koniec możemy doprawić danie odrobiną oliwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować