Proste, a jakie dobre. Któż nie lubi makaronu z sosem. Podałam go z pieczarkami, a mielone zrobiłam z piersi z kurczaka. Dzięki temu jest delikatne w smaku.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
700 ml passaty pomidorowej
2 cebule
70 dkg piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia świeża
bazylia i oregano suszone
zioła prowansalskie
tymianek świeży
5 dkg parmezanu
olej rzepakowy
400 g makaronu spaghetti
30 dkg pieczarek
Sos pomidorowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa.
Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży pokrojony, doprawiam, solą, pieprzem, bazylią i oregano, i ziołami prowansalskimi. W między czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie. Pieczarki myję i kroję i przesmażam na oleju. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Makaron podaję z sosem, pieczarkami i parmezanem.
Komentarze