Sos pomidorowy

4.97 (202 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gęsty sos z pomidorów krojonych z puszki z dodatkiem odrobiny ajwaru, aromatyczny, pyszny... Doskonały do gołąbków, ale i do wszelkich klusek czy makaronu.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
    1/4 - 1/2 szklanki rosołu lub wody
    2 łyżki ajwaru
    1 łyżka masła
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

4.97 (202 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory wkładamy do rondelka, dodajemy rosół lub wodę, masło, ajwar i przyprawę, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, gotujemy jeszcze chwilkę. Gorący sos miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku chili. Podajemy do gołąbków albo do makaronu czy klusek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować