Gęsty sos z pomidorów krojonych z puszki z dodatkiem odrobiny ajwaru, aromatyczny, pyszny... Doskonały do gołąbków, ale i do wszelkich klusek czy makaronu.
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych
1/4 - 1/2 szklanki rosołu lub wody
2 łyżki ajwaru
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
szczypta chili
Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory wkładamy do rondelka, dodajemy rosół lub wodę, masło, ajwar i przyprawę, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, gotujemy jeszcze chwilkę. Gorący sos miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku chili. Podajemy do gołąbków albo do makaronu czy klusek.
Komentarze