Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami

0 (0 ocen)

Pikantny sos z palonej papryki, z dodatkiem pieczarek oraz prażonych owoców kolendry. Bardzo charakterny. Nadaje się jako dodatek do jaj, mięs na zimno, czy po prostu na kanapki. Polecam na wielkanocny stół, ale nie tylko od święta.

Składniki:

  • 150 g pieczarek
    1 mała czerwona cebula (50 g)
    2 duże ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    8 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu (300 g)
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 duży liść laurowy
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Sosy Majonez Dodatki

Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami 1. Owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku, wystudzić i utłuc w moździerzu. Paprykę słodką i ostrą oraz pieprz cayenne lekko zrumienić w suchym rondelku (30 – 40 sekund), mieszając. Wystudzić.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, dołożyć oczyszczone i pokrojone w małą kostkę pieczarki i liść laurowy. Smażyć 10 min, często mieszając. Następnie dodać kolendrę, uprażoną paprykę z pieprzem cayenne i koncentrat pomidorowy. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Całość wystudzić i usunąć liść laurowy.
  • Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami 2. Zawartość garnka wymieszać z majonezem, jogurtem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować