Szybki sos pomidorowy

4.49 (165 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten sos jest chyba najszybszy i zarazem najbardziej pomidorowy jaki znam. Jego ogromną zaletą jest także to, że jest bardzo uniwersalny. Można go wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków, ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy ;)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g passaty pomidorowej
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - pół łyżeczki czosnku granulowanego
    - łyżeczka suszonego oregano
    - łyżeczka suszonej bazylii
    - łyżeczka suszonego majeranki
    - pół łyżeczki papryki słodkiej
    - pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pizza Dodatki Passata

Szybki sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Dodać passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewać na średnim ogniu. Doprawić ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Wymieszać i podgrzewać około 10 minut. I gotowe.

    Smacznego ;)

Porady

Przyprawy i zioła można modyfikować w zależności od gustu i potrzeby. Idealnie sprawdzą się w nim zarówno zioła świeże jak i suszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować