OSTRY SOS POMIDOROWY

4.5 (173 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealny do pizzy, mięs i potraw z grilla. :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży pomidor malinowy,
    większa cebula,
    8 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (lub mniej/więcej - zależy, jak ostre chcemy),
    łyżka masła,
    zioła prowansalskie,
    szczypta soli,
    większa szczypta cukru,
    około 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
    2-3 łyżki wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ostry sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle.
    Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli wraz z posiekaną ostrą papryczką.
    Chwilę gotuję na małym ogniu z dodatkiem przypraw, co jakiś czas mieszając.
    Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, jeszcze przez chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam sos do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować