Sos grzybowo-serowy podany z makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos:
    50 dag grzybów prawdziwków
    1 duża cebula
    1 duża łyżka masła
    250 ml śmietany 12 %
    10 dag serka ricotta
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    2 łyżeczki suszonych warzyw
    świeża natka pietruszki według uznania
    świeży szczypiorek według uznania
    niewielka ilość gorącej wody

    Dodatkowo:
    20 dag makronu długie wstążki
    1 łyżka oleju
    gorąca woda
    sól do smaku
    natka pietruszki świeża do posypania dania
    szczypiorek świeży do posypania dania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy Dania z makaronem

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
  • 2. Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.
    Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować