Aromatyczny sos grzybowo-koperkowy

  • wyświetlono: 471 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Sos zrobiłam z podgrzybków uzbieranych w lesie, koperku dodałam dla wzmocnienia aromatu-dom pachniał i grzybami, i koperkiem. Można podać go kaszy, ziemniaków, mięs, klusek...

123
  • 6 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

ok. 500 g. świeżych grzybów leśnych
4 łyżki posiekanego koperku
1 cebula
3 łyżki masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1 listek laurowy
po 3 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
2 łyżki mąki pszennej
szczypta przyprawy Harissa
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczny sos grzybowo-koperkowy

  • Aromatyczny sos grzybowo-koperkowy1. Oczyszczone, umyte grzyby kroję na mniejsze części, gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty, odcedzam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje grzyby, podsmażam, dodaje listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu, zalewam bulionem, gotuję ok. 10 minut. Dodaję koperek, przyprawę Harissa, sól , pieprz, zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką, gotuję ok. 2-3 minuty. Próbuję , jeśli jest taka potrzeba doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

Porady

Tak przygotowany sos podaję do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs, klusek-ale zawsze na ciepło:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

koperekgrzybypodgrzybkisosdodatek do dań głównych

Komentarze

Podobne przepisy

sos koperkowy

Dodane przez: Moonia

Sos koperkowy z ziemniakami i jajkiem

Danie szybkie i dobre. Sos koperkowy...

sos koperkowy

Dodane przez: bella81

sos koperkowy

idealny do ryb lub pulpetów

image-269jowo

Dodane przez: paolineczka

Dip ( sos ) koperkowy

Mocno koperkowy smak z wyczuwalną...

sos grzybowy

Dodane przez: rena123

Sos grzybowy

Szybki sos z proszku z grzybów...

Sos grzybowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Sos grzybowy

Sos można podać do dań mięsnych,...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE