Sos grzybowy z makaronem

4.47 (159 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy, dobrze doprawiony i bardzo aromatyczny sos grzybowy w najpyszniejszym wydaniu. Idealny jako dodatek do makaronu, kopytek, ziemniaków czy porcji mięsa.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (borowików, podgrzybków itp.)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    40 g masła
    150 ml śmietany 30 %
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    300 g makaronu (u mnie wstążki)
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Dodatki

Sos grzybowy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać grzyby i smażyć na mocnym gazie przez ok. 10 minut. Pod koniec smażenia można dodać kilka łyżek wody. Zmniejszyć gaz, dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować kilka minut do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować