Sos dyniowy z włoską nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny sos słodko ostry. Idealnie nadaje się do mięs z grilla

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 750 ml. Puree z dyni
    1 słoiczek (250 ml. ) powideł śliwkowych
    1 duży korzeń selera
    3 marchewki
    Biała część pora
    1 opakowanie przyprawy do dań włoskich
    1 opakowanie czosnku granulowanego
    1 opakowanie ostrej papryki
    Pół szklanki octu lub szklanka octu balsamicznego
    Pół szklanki cukru
    Woda
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Sól
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos dyniowy z włoską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oleju przez kilka minut. Dodajemy puree z dyni, powidla śliwkowe, około 2 szklanek wody. Gotujemy około 15 minut stale mieszając. Po tym czasie dodajemy czosnek, paprykę ,włoską przyprawę, cukier i ocet. mieszamy, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będzie za gęsta, dodajemy więcej wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu i zagotować, ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy solą. Gotowy sos przekładamy do słoików, zakrecamy i pasteryzujemy przez ok pół godziny.

Porady

Ilość cukru i octu możemy dowolnie modyfikować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować