Soczysty schabowy z ziemniakami i surówką

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna tradycyjne polskie danie kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. Smaczny schabowy w panierce, moczony w mleku dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
    Sól pieprz do smaku
    Przyprawa do mięsa wieprzowego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    Mleko

    Dodatkowo
    Ziemniaki
    Ulubiona surówka
    Koperek
    3 łyżki mleka

    Panierka
    Jajko
    Mąka
    Bułka tarta
    Mleko
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Schabowy

Soczysty schabowy z ziemniakami i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukaj, pokrój na plastry ok 2 cm i lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
    Cebulę i czosnek obierz pokrój w plastry, w misce układaj plastry na nie plastry cebuli i czosnku aż do wyczerpania składników.
    Całość zalej mlekiem żeby przykryło mięso i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
    Schab wyjmij z mleka i odsącz na ręczniku papierowym.
    Jajko roztrzep w misce dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj.
    Mąkę i bułkę tartą wsyp do miseczek.
    Schab panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
    Smaż na małym ogniu na rozgrzanym oleju złoty kolor .
    Ziemniaki ugotuj, utłuc z dodatkiem mleka.
    Schabowego podawaj z ulubionymi ziemniakami posypanymi koperkiem z dodatkiem ulubionej surówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować