Smaczna tradycyjne polskie danie kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. Smaczny schabowy w panierce, moczony w mleku dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
600 g schabu bez kości
Sól pieprz do smaku
Przyprawa do mięsa wieprzowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
Mleko
Dodatkowo
Ziemniaki
Ulubiona surówka
Koperek
3 łyżki mleka
Panierka
Jajko
Mąka
Bułka tarta
Mleko
Olej do smażenia
Soczysty schabowy z ziemniakami i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukaj, pokrój na plastry ok 2 cm i lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
Cebulę i czosnek obierz pokrój w plastry, w misce układaj plastry na nie plastry cebuli i czosnku aż do wyczerpania składników.
Całość zalej mlekiem żeby przykryło mięso i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Schab wyjmij z mleka i odsącz na ręczniku papierowym.
Jajko roztrzep w misce dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj.
Mąkę i bułkę tartą wsyp do miseczek.
Schab panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż na małym ogniu na rozgrzanym oleju złoty kolor .
Ziemniaki ugotuj, utłuc z dodatkiem mleka.
Schabowego podawaj z ulubionymi ziemniakami posypanymi koperkiem z dodatkiem ulubionej surówki.
Komentarze