Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli

4.88 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jestem raczej "drobiowa " dziewczyna,ale kotlety przygotowane w ten sposób,są faktycznie kruche i delikatne,kotleciki wzorowane na przepisie Magdy Gessler z moimi przeróbkami ;-)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    2 średnie cebule
    2 szklanki mleka
    ulubiona przyprawa do wieprzowiny
    sól i pieprz do smaku
    2 jajka
    mąka do panierowania
    bułka tarta
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.88 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety Schabowe. 1. Kotlety Magdy Gessler są na cały talerz,u mnie w mniejszym wydaniu i z mniejszej porcji mięsa,doprawione po swojemu,trzeba pamiętać by mięso cienko rozbić i usunąć żyłki jeśli takowe posiada,unikniemy wtedy zwijania się kotletów na patelni.
    Mięso pokroić w plastry na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron(ja przyprawiłam ulubioną przyprawą do wieprzowiny),
  • Kotlety Schabowe. 2. cebulę obrać,umyć i pokroić w piórka,następnie układać na przemian mięso z cebulą w pojemniku,lub miseczce,zalać mlekiem,
  • Kotlety Schabowe. 3. zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki,u mnie stały całą noc,ale w zupełności wystarczą 3 godz.
    Wyjąć z zalewy,osuszyć,doprawić solą i pieprzem,obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku,bułce tartej
  • Kotlety Schabowe. 4. i smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Dzięki zalewie mleczno-cebulowej mięso kruszeje.

Porady

Kotlety powinny być smażone na smalcu,ale kto nie lubi można jak najbardziej smażyć na oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Mleko Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować