Gra kontrastów- czerwień rzodkiewki i czerwonej cebuli, świeża zieleń koperku oraz szczypta przypraw to wszystko zawinięte w cieniutkie plasterki łososia, to musi smakować, nie jest inaczej. Świetny pomysł na śniadanie.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
4 duże plastry wędzonego łososia
3 jajka
3 rzodkiewki
½ czerwonej cebuli
½ pęczka koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Cytryna
Śniadaniowe roladki z łososiem z rzodkiewką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Umytą rzodkiewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę, połączyć z jajkami, dodać posiekany koprem.
Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, wymieszać z jogurtem, kremowym chrzanem i majonezem aż powstanie gęsta pasta.
Na desce ułożyć po dwa plastry łososia tak aby lekko nachodziły na siebie, ułożyć po porcji pasty i zawinąć delikatnie w ciasne roladki.
Ułożyć na talerzu lekko schłodzić , udekorować wg swojego gustu i podawać z jasnym białym pieczywem. Pyszności!
Komentarze