Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem

4.51 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Doskonałe na imprezę jako poczęstunek dla gości.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szpinakowe naleśniki-10 sztuk

    3 duże jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    7 dag świeżego szpinaku
    szczypta soli
    Oliwa do smażenia

    Łososiowe nadzienie:

    1/2 kg zmielonego półtłustego twarogu
    20 dag wędzonego łososia
    6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 duży pęczek rzodkiewek
    1 pęczek koperku
    1 łyżeczka kremowego chrzanu
    10 liści sałaty masłowej
    Sól morska do smaku
    Grubo mielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (153 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki Przekąski

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.

    W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

    Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.
  • 2. Nadzienie:
    Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Twaróg mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
    Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.

    Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i układamy liście sałaty.

    Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy na minimum godzinę do lodówki.

    Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować