Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Doskonałe na imprezę jako poczęstunek dla gości.
45 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Szpinakowe naleśniki-10 sztuk
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
7 dag świeżego szpinaku
szczypta soli
Oliwa do smażenia
Łososiowe nadzienie:
1/2 kg zmielonego półtłustego twarogu
20 dag wędzonego łososia
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
10 liści sałaty masłowej
Sól morska do smaku
Grubo mielony czarny pieprz do smaku
Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.
W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.
2.Nadzienie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Twaróg mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i układamy liście sałaty.
Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.
Komentarze