Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem

  • wyświetlono: 351 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Doskonałe na imprezę jako poczęstunek dla gości.

IMG_20190918_121058
  • 10 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Szpinakowe naleśniki-10 sztuk

3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
7 dag świeżego szpinaku
szczypta soli
Oliwa do smażenia

Łososiowe nadzienie:

1/2 kg zmielonego półtłustego twarogu
20 dag wędzonego łososia
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
10 liści sałaty masłowej
Sól morska do smaku
Grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem

  • 1. Ciasto:
    Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.

    W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

    Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.
  • 2. Nadzienie:
    Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Twaróg mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
    Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.

    Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i układamy liście sałaty.

    Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy na minimum godzinę do lodówki.

    Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośroladkilatozimaprzystawkasałataszpinakkoperekchrzansuszone pomidoryrzodkiewkaprzekąskawiosnaserekkarnawałimprezana zimnosylwesterjesieńdla gościnowy rokszpinakowe naleśniki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki ze szpinakiem i nutką chrzanową

Dodane przez: Ela Ślązak

Roladki z łososia z nutą chrzanu

Jak wiemy, jutro są ,,Andrzejki,,...

Rurki z serkiem i pomidorami

Dodane przez: Netka

Rurki z serkiem i pomidorami

Pyszne, oryginalne rurki z serkiem...

Galareta z warzywami i kurczakiem

Dodane przez: mysza75

Galareta z warzywami i kurczakiem

Wiosenna galareta z warzywami...

Tortilla z kurczakiem i warzywami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Od czasu do czasu lubię przygotować...

Serowe ślimaczki z tortilli i łososia

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ślimaczki serowe z tortilli i łososia

Prosta i szybka propozycja na imprezową...

Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami

Dodane przez: Patrycja33

Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami

Bardzo smaczna zakąska na różnego...