REKLAMA

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem

wyświetlono: 1447 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Doskonałe na imprezę jako poczęstunek dla gości.

opublikowany: 12.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Szpinakowe naleśniki-10 sztuk

    3 duże jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    7 dag świeżego szpinaku
    szczypta soli
    Oliwa do smażenia

    Łososiowe nadzienie:

    1/2 kg zmielonego półtłustego twarogu
    20 dag wędzonego łososia
    6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 duży pęczek rzodkiewek
    1 pęczek koperku
    1 łyżeczka kremowego chrzanu
    10 liści sałaty masłowej
    Sól morska do smaku
    Grubo mielony czarny pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.

    W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

    Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.
  • 2. Nadzienie:
    Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Twaróg mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
    Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.

    Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i układamy liście sałaty.

    Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy na minimum godzinę do lodówki.

    Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem

Pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.

kategoria: rolada roladki Naleśniki Przystawki Przekąski opublikowany: 31.01.2016 | wyświetlono: 2339 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Grzanki z serkiem i łososiem

Przekąska na dwa gryzy :)

kategoria: bagietka Przystawki grzanki Przekąski opublikowany: 05.03.2016 | wyświetlono: 6376 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE