Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak miło jest wstać o poranku, po to tylko, żeby móc po rozpieszczać najbliższych. Upiec im pachnące bułeczki, a my uwielbiamy słodkie bułeczki na śniadanie. Tym razem upiekłam je na kefirze, dzięki temu są niezwykle delikatne i długo utrzymują świeżość. Bardzo je polecam, upieczcie i podajcie z kubkiem mleka :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki tortowej

    Na ciasto:
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru pudru
    4 szklanki mąki tortowej
    40 dag kefiru
    pół szklanki rodzynek
    3 łyżki masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Śniadanie

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto. 2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła. Kefir wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak żeby miał temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, wbijamy jajka, dodajemy kefir, roztopione masło lub margarynę i rozczyn.
  • Ciasto. 3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki tortowej, ciasto trochę jest klejące. Pod koniec zagniatania do ciasta wsypujemy rodzynki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • Formowanie. 4. Formowanie bułeczek: Po tym czasie na stolnicy posypanej mąka pszenną z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Wyjdzie nam 16 sztuk.
  • Do pieczenia. 5. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odległość między bułeczkami, bo znacznie urosną.
  • Pieczenie. 6. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 45 minut.
  • Podajemy. 7. Podanie: Gotowe bułeczki podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Bułka Drożdże Kefir Mąka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować