mąka pszenna typ-750 - 0,5 kg
drożdże 25 g
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
masło 40 g
mleko 200 ml ciepłe
Sposób przygotowania przepisu:
Bułeczki śniadaniowe
1.
W szklance rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, pozostałe ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut do momentu odchodzenia ciasta od rąk i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
2.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy uformowane bułki i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut. Wyrośnięte bułki nagniatamy po środku odwrotną, tępą częścią noża robiąc przedziałek. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami do piekarnika i pieczemy 15-20 minut na środkowej półce, grzałki góra/dół, bez termoobiegu do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze