Bułeczki śniadaniowe (na kefirze)

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Powiem szczerze pierwszy raz piekłam takie bułeczki typu: śniadaniowe, wyszły rewelacyjne i bardzo delikatne, ale zostało po nich tylko wspomnienie ;) Nie wiedziałam co zrobić z kwaśnym mlekiem, które pozostało z obiadu i wymyśliłam:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1 jajo
    - 130 ml ciepłego mleka
    - 180 ml kefiru
    - płaska łyżeczka soli
    - 3 dkg świeżych drożdży
    - łyżeczka cukru
    - mak lub siemię lniane do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki śniadaniowe (na kefirze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku wraz z cukrem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, wsypać sól - wymieszać, dodać rozmącone jajo, kefir i wyrośnięte drożdże - wszystko starannie wyrobić tak by ciasto lekko napowietrzyć. Ciasto ma być lśniące i delikatnie odchodzić od ręki (ew. dosypać jeszcze mąkę). Wyrobione przykryć i pozostawić do momentu podwojenia objętości. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem i posmarować tłuszczem, ręce oprószyć mąka i nabierać ciasto wyrabiając niewielkie kule. Blaszkę z bułeczkami przykryć do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do ok 200 st. C. Bułki namoczyć delikatnie woda i oprószyć ziarnami, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w podanej temperaturze przez ok 20 min (do zrumienienia) :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować