Pączki z marmoladą różaną

4 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W karnawale nie może ich zabraknąć :) Najbardziej lubimy tradycyjne pączki z nadzieniem różanym. Trudno im się oprzeć :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    250 g ciepłego mleka
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    25 g świeżych drożdży
    50 g masła
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu (można pominąć)
    olej do głębokiego smażenia
    twarda marmolada różana
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób zaczyn: z łyżki mąki, cukru, 5 łyżek ciepłego mleka oraz pokruszonych drożdży. Całość dokładnie rozetrzyj, przykryj i odstaw na min.15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. W dużej misce umieść pozostałą mąkę, mleko, cukier, roztopione, letnie mleko oraz zaczyn. Wyrób na gładkie, jednolite oraz dość lepkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min.1 godzinę.
  • Pączki z marmoladą różaną 3. Po tym czasie ciasto wyłóż na lekko podsypaną mąką stolnicę. Odrywaj kawałek ciasta i lekko rozpłaszcz na dłoni. Na środek wyłóż łyżeczkę marmolady. Zamknij marmoladę w środku ciasta i dokładnie zlep pączka. Uformuj na kształt kuli. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na ok.30 minut.
  • 4. Pączki wrzucaj na dobrze rozgrzany olej i smaż na rumiano po 2-3 min. z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku. Ostudzone pączki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Mleko Cukier Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować