Pączki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób zaczyn: z łyżki mąki, cukru, 5 łyżek ciepłego mleka oraz pokruszonych drożdży. Całość dokładnie rozetrzyj, przykryj i odstaw na min.15 minut w ciepłe miejsce.
2.W dużej misce umieść pozostałą mąkę, mleko, cukier, roztopione, letnie mleko oraz zaczyn. Wyrób na gładkie, jednolite oraz dość lepkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min.1 godzinę.
3.Po tym czasie ciasto wyłóż na lekko podsypaną mąką stolnicę. Odrywaj kawałek ciasta i lekko rozpłaszcz na dłoni. Na środek wyłóż łyżeczkę marmolady. Zamknij marmoladę w środku ciasta i dokładnie zlep pączka. Uformuj na kształt kuli. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na ok.30 minut.
4.Pączki wrzucaj na dobrze rozgrzany olej i smaż na rumiano po 2-3 min. z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku. Ostudzone pączki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze