Śledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
8 filetów śledziowych w oleju
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
ZALEWA:
3 cebule
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka przecieru pomidorowego
80 g koncentratu pomidorowego 30%
1/4 szklanki wody
5 ogórków kiszonych
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z mąką i solą na jednolite ciasto. Płaty śledziowe przekroić na pół i kawałki obtaczać w surowym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
2.Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego.
Komentarze