Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

4.49 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych w oleju
    4 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    olej rzepakowy do smażenia

    ZALEWA:

    3 cebule
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu 10%
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    80 g koncentratu pomidorowego 30%
    1/4 szklanki wody
    5 ogórków kiszonych
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Ryba Przekąski

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażone śledzie 1. Jajka zmiksować z mąką i solą na jednolite ciasto. Płaty śledziowe przekroić na pół i kawałki obtaczać w surowym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • 2. Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować