ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowa strucla makowa, zwinięta w ślimak. Dodatkowo udekorowana śliwkami i lukrem cytrynowym. Ciasto ładnie wygląda i jest pyszne.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto na 2 tortownice 25 cm.:
    -80 g. drożdży-rozczyn(1 łyżka mąki+1 ł.cukru+1 ł.mleka letniego)
    -2 jajka
    -2 żółtka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -800 g. mąki tortowej
    -ok.300 ml. mleka-letniego
    -200 g. masła-roztopionego i ostudzonego

    nadzienie:
    -850 g. maku z puszki
    -200 g. maku mielonego

    do posmarowania:
    -1 jajko

    owoce:
    -ok.10 sztuk śliwek

    lukier cytrynowy:
    -200 g. cukru pudru
    -sok z cytryny
    -kilka łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Strucla Ślimaki

Ślimakowa strucla makowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 1. ciasto-Zaczynamy od rozczynu, rozcieramy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do jajek, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodajemy sól, mleko i chwilę mieszamy drewnianą dużą łyżką. Wlewamy rozpuszczone i letnie masło, mieszamy.Potem zagniatamy ręką do momentu ,aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykrywany ręcznikiem kuchennym i odstawimy do wyrośnięcia.
  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 2. Ciasto dzielimy na 8 części (4 na każdą tortownicę). Bierzemy porcje,kulkujemy w dłoniach i rozciągamy. Potem wałkujemy, podsypując mąką. Smarujemy 8 częścią zmieszanego maku z puszki z makiem mielonym. Zwijamy w rulon, potem w ślimak i układamy do wysmarowanej tortownicy.Następne części tak samo robimy z tym, że zwijamy już wokół pierwszego ślimaka w tortownicy.Z dwoma częściami postępujemy tak samo.
  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 3. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 4. W przestrzeniach między struclami, wkładamy cząstki śliwek. Odstawić do wyrośnięcia.
  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 5. Piec ok.45 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 6. Zdjąć obręcz z tortownicy i odstawić do wystudzenia.
  • ŚLIMAKOWA STRUCLA MAKOWA ZE ŚLIWKAMI 7. lukier-Cukier puder wraz z sokiem, wymieszać z odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę.Pędzelkiem posmarować tylko części widocznego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować