Ciasto Shrek

4.22 (325 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto jest dość pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Składa się ono z biszkoptu, masy z soku typu Kubuś, ubitej śmietany kremówki, delicji i galaretki. Przepis znalazłam na stronie tesco i zmodyfikowałam go do własnych potrzeb/

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Na biszkopt:

    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu do ciast

    Warstwa zielona:

    1l zielonego Pysia/Kubusia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
    3 budynie śmietankowe (na 0,5l)

    Warstwa śmietanowa:

    400ml śmietanki do ubijania
    cytrynowa galaretka
    2 paczki delicji

    Warstwa trzecia:

    2 zielone galaretki
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.22 (325 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Ciasto

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
  • 2. Warstwa zielona .
    1 szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy).Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.
  • Delicje na masie z bitej śmietany 3. Warstwa śmietanowa.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Warstwa trzecia.
    Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować