Ciasto Shrek

  • wyświetlono: 403319 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 3

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto jest dość pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Składa się ono z biszkoptu, masy z soku typu Kubuś, ubitej śmietany kremówki, delicji i galaretki. Przepis znalazłam na stronie tesco i zmodyfikowałam go do własnych potrzeb/

AnkaFiranka
  • 240min

Składniki

Na biszkopt:

5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciast

Warstwa zielona:

1l zielonego Pysia/Kubusia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
3 budynie śmietankowe (na 0,5l)

Warstwa śmietanowa:

400ml śmietanki do ubijania
cytrynowa galaretka
2 paczki delicji

Warstwa trzecia:

2 zielone galaretki
2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Shrek

  • 1. Biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
  • 2. Warstwa zielona .
    1 szklankę Pysia odlewamy. Resztę doku wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do odlanej szklanki soku dodajemy budynie i mieszamy. Gdy sok się zagotuje dodajemy do niego mieszankę i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Chwilę gotujemy. Gorący budyń wylewamy równo na biszkopt. Przykrywamy wierzch folią aluminiowa i odstawiamy do wystudzenia. (Dzięki folii wierzch "budyniu" nie zrobi się twardy).Gdy zielona warstwa wystygnie, zdejmujemy folię i zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy.
  • Delicje na masie z bitej śmietany3. Warstwa śmietanowa.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec powoli wlewając ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Warstwa trzecia.
    Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatadelicjezielone ciastoszrekzielony budyńplacek shrek
 

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Shrek"

To ciasto to chyba każdy z nas...

Ciasto Shrek

Dodane przez: karolina06

Ciasto Shrek

Lekkie pyszne ciasto na letnie...

SHREK !

Dodane przez: EDYTAKYC

CIASTO SHREK

Te ciasto dzieci uwielbiają w ciepłe,...

SHREK

Dodane przez: jankowska

CIASTO SHREK

Dzieci za tym ciastem przepadaja.

Ciasto Shrek

Dodane przez: Kinia94

Ciasto Shrek

Każdemu dobrze znane ciasto, to...

pyszny shrek

Dodane przez: Martyna90

Shrek - zielone, wielowarstwowe ciasto

Pyszne i oryginalne wielowarstwowe...