STRUDEL z JABŁKAMI (STRUDEL con le MELE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki strudel jest jednym z typowych słodkich wypieków na północy Włoch, gdzie uprawiane są najlepsze jabłka. Wykorzystajcie wspaniałe polskie jabłka i przygotujcie ten pyszny, pachnący cynamonem jesienno-zimowy deser. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    150 g mąki
    30g cukru
    30 g masła
    1 małe jajko
    szczypta soli
    woda

    na farsz:
    3-4 jabłka (ok.700 g)
    100 g cukru (może być trzcinowy)
    50 g rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki rumu (opcjonalnie)

    dodatkowo:
    100 g masła
    50 bułki tartej

    cukier puder (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strudel z jabłkami (strudel con le mele) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ercpki 1. Przesiej mąkę, dodaj cukier, jajko kawałeczki miękkiego masła, szczyptę soli i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia.
  • image-1p77j5e 2. Przygotuj farsz. Rodzynki zalej rumem lub goorącą wodą. Jablka obierz ze skórki i pokrój na cieńskie plasterki. W misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i odsączonymi rodzynkami.
  • 3. Na patelni rozpuść masło (parę łyżek odłóż, będzie potrzebne do posmarowania strydla), do pozostałego na patelni masła wsyp bułkę tartą i lekko ją upraż (uważaj, żeby nie przypalić).
  • image-1gggf6b 4. Ciasto rozwałkuj (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia) na owal-prostokąt o wymiarach ok. 45x25 cm.
  • image-1y71rkv 5. Rozwałkowane ciasto posyp uprażoną bułką tartą (pozostawiając czyste boki), a następnie rozłóż jabłka.
  • image-27ouqrn 6. Boki ciasta(bez farszu) ponacinaj tworząc "choinkę".
  • image-1weyc63 7. Zamknij strudel z góry, a następnie zaplataj na zmianę boki. Na koniec zamknij go z dołu
  • image-1d3naxv 8. Posmaruj wczesniej odłożonym masłem.
  • 9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 35-40 min.
  • 10. Lekko przestudzony, ale najlepiej jeszcze ciepły strudel posyp cukrem pudrem i podawaj.
    BUON APPETITO!

Porady

Zamiast bułki tartej, która ma za zadanie pochłonięcie soku z jabłek, można użyć kokosu. Należy zamieszać go bezpośrednio do pokrojonych jabłkek, w tej wersji można pominąć bułkę tartą. Do posmarowania strudla można zamiast masła użyć roztrzepanego jajka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować