Ślimaczki z makiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne drożdżowe śimaczki z masą makową domowej roboty. Polecam gorąco!!

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 45 dekagramów
    - świeże drożdże: 2 dekagramy
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - letnie mleko: 130 mililitrów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - margaryna: 15 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - białko: 1 sztuka
    FARSZ::
    - mak: 30 dekagramów
    - masło: 3 łyżki
    - miód: 0.5 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - mieszane bakalie: rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina: 15 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru pudru, odstawić na 5min, żeby się rozpuściły. Dodać do mleka, wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać rozczyn, jajka, margarynę, resztę cukru pudru oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz.
  • 2. Mak zalać wrzątkiem i zagotować. Ostudzić, odsączyć i 3 razy zmielić. Dodać masło stopione z miodem i cukrem. Bakalie posiekać, wraz z żółtkami dodać do maku. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie zmieszać z masą makową. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt, na całości rozsmarować po połowie masy makowej. Zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem. Odstawić na 30min. Piec ok. 25min w temp. 180st. Polukrować gdy ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować